Пам'ятка для батьків

Яким має бути тиск у дітей?
Артеріальний тиск: норма за віком.



Поняття артеріального тиску
Це загальне тиск крові на стінки судин. Має 2 основних параметра: систолічний (верхнє), говорить про тиск при максимальному скороченні серця в момент викиду крові, і діастолічний (нижній), навпаки, свідчить про тиск на стінки судин, коли серцевий м'яз максимально розслаблена. Різниця верхнього та нижнього значень - показник пульсового тиску.
Як правильно виміряти тиск?
Щоб визначити, який тиск у дітей прийнятно в тому чи іншому віці, слід вдатися до приладу для його виміру - тонометр (існує автомат або напівавтомат). Дуже популярний в домашніх умовах електронний прилад. При вимірюванні тиску рука дитини повинна бути разогнута, долоня повернута вгору. На оголене передпліччя на 2-3-сантиметровому відстані від ліктьового згину кріпиться гумова, обтягнута тканиною манжета (так, щоб під неї вільно містився вказівний палець). Фонендоскоп ставиться на пульсуючу артерію в місці ліктьового згину. Повітря в манжету накачується до зникнення пульсу. При відкритті вентиля і повільному спускання повітря з манжети в фонендоскоп потрібно прослухати перший і останній звукові тони, які будуть відповідно показниками систолічного і діастолічного тиску.
Особливості вимірювання

Для отримання більш точних значень вимірювання артеріального тиску у дітей правильніше проводити безпосередньо після сну або невеликого відпочинку, оскільки рухова і емоційна активність сприяє підвищенню параметрів. Вплинути на показники здатний кофеїн, так що від продуктів, що його містять, краще утриматися як мінімум за годину до проведення вимірювань. Для більшої точності показань краще придбати спеціально призначені для дітей манжети тонометра. Для різновікових дітей ширина манжети буде відрізнятися. Так, вона складе (в см): для новонароджених - 3- для дітей до року - 5 дошколят - 8- підлітків - 10. Вважається, що нижній край манжети не може знаходитися вище 2-3 см від ліктьової ямки. У діток до 2-х років виміру проводять в положенні лежачи, для інших вікових категорій - лежачи, сидячи, навіть стоячи. Слід розуміти, вимірювання артеріального тиску у дітей на обох руках може давати різні показники. Краще провести вимірювання 3 рази, через кілька хвилин кожне, причому в одному і тому ж положенні. Правильним показником буде вважатися найменша величина з отриманих. Іноді підвищення або зниження тиску може виступати наслідком боязні відвідування дитиною лікарень, неприйняття лікарів у білих халатах. Якщо ваше чадо не скаржиться на нездужання, має сенс перевірити ще раз його в спокійних домашніх умовах.

Причини високого тиску у дитиниВисокий тиск у дитини може виникати з багатьох причин. Частіше це порушення зустрічається у дітей підліткового віку, коли йде не тільки фізична, але й емоційна перебудова організму. Можливо, для дитини неправильно складений режим дня. Також грає роль сон, якщо малюк не висипається, його мучать кошмари, це може негативно вплинути на тиск. Часті стреси шкодять будь-якого організму, не тільки дитячого.
Можливо, можуть мати місце причини і серйозніше — наприклад, проблеми зі здоров’ям: порушення в роботі ендокринної системи, головного мозку, різні ниркові патології, отруєння, порушення судинного тонусу.
Як знизити тиск у дітей?
Є простий долікарської метод, який дає швидкий ефект. Змочуємо марлю в оцті (можна брати будь — столовий або яблучний) і прикладаємо до п’ят малюка на 10 хвилин.
Також корисно вживати смородину (тільки чорну), кавун, печену картоплю в мундирі. Але це принесе результат не відразу, а поступово.
Причини низького тиску у дитини
Низький тиск у дитини зустрічається рідше підвищеного. Взагалі, в нормі артеріальний тиск за день може знижуватися, це залежить від обставин. Воно знижується після прийому їжі, інтенсивних тренувань або коли дитині душно. Якщо цей стан ніяк не впливає на загальне самопочуття малюка, тому переживати не варто, це є нормою.
Однак якщо він знижений сильно, це не є добре. Знижений тиск може виникати з таких причин:
спадковість;
адинамія;
захворювання інфекційного характеру;
стреси і інші емоційні навантаження на дитину;
цукровий діабет;
серцеві захворювання;
гіповітаміноз;
черепно-мозкові травми;
побічні дії медикаментозних препаратів.
Як підвищити тиск у дітей?
Найпростіший засіб — кофеїн, який міститься в каві. Якщо ж до низького тиску приєднуються болі, то тоді необхідно вдатися до медикаментів.
Але медикаментозне лікування, будь-які препарати, вищезазначені рецепти і поради слід строго погоджувати з лікарем, навіть застосування самого невинного засобу — такого напою, як кава. Краще зайвий раз перестрахуватися, так як мова йде про здоров’я маленької дитини.
Допоможи собі сам!

Коли почалися проблеми з артеріальним тиском, то не варто пасивно чекати, що прийде доктор і все вилікує. Успіх профілактики і лікування багато в чому залежить від самого хворого. Про артеріальному тиску можна говорити довго та багато, це дуже люблять робити хворі, сидячи під кабінетом лікаря, однак міркувати можна, але брати на озброєння поради і рекомендації не слід, адже у кожного своя причина виникнення артеріальної гіпертензії, свої супутні захворювання і своє ліки. Деяким пацієнтам препарати, що знижують тиск підбираються не один день, тому краще довіритися одній людині - лікаря.



Пульс у дітей – норма



Правильне функціонування серцево-судинної системи - важлива складова здоров'я дитини. Її показники: артеріальний тиск і пульс, які у дітей повинні відповідати нормі. Частоту серцевих скорочень (ЧСС) можна легко вимірювати і контролювати в домашніх умовах.
Як правильно виміряти пульс
Існує кілька способів вимірювання пульсу - на зап'ясті, на шиї, в паху і на щиколотці, де проходять основні великі артерії. Найбільш поширений спосіб вимірювання - на зап'ясті. Щоб отримати точний результат, прикладіть палець до внутрішньої сторони зап'ястя, там, де пролягають вени, натисніть трохи і порахуйте кількість ударів протягом 60 секунд. Також можна вимірювати пульс протягом 15 секунд, помноживши отримане число ударів на 4, і протягом 10 секунд, помноживши на 6, але більшість лікарів рекомендує вимірювати показники протягом повного хвилинного циклу. Перед вимірюванням пульсу дитині бажано знаходиться в сидячому положенні хоча б протягом 10 хвилин, адже діти активно рухаються і пульс може частішати, але за 10 хвилин він зазвичай відновлюється.





Старше 15 років показники прирівнюються до частоті серцевих скорочень дорослої людини і складають, в середньому, 70 ударів в хвилину. Пульс і тиск змінюються протягом дня. Це нормально і потрібно для того, щоб організм людини міг пристосуватися до навколишнього світу.
Значні відхилення показників частоти серцевих скорочень може говорити про які-небудь порушення в роботі організму. Якщо пульс у дітей значно перевищує норми таблиці, згідно з віком, це може статися з різних причин:
активне фізичне навантаження;
перевтома;
емоційний сплеск;
в приміщенні душно;
які-небудь захворювання дитини (дихальної, серцево-судинної системи, ендокринні порушення, низький гемоглобін).
Коли пульс дитини перевищує норму і в спокійному стані, це називається тахікардією.
Зворотна ситуація, коли частота серцевих скорочень менше усереднених показників, що часто буває у спортсменів. Це говорить про хорошу роботу серця і тренованості організму. Тут важлива умова - хороше самопочуття дитини. Якщо ж він почуває себе погано, скаржиться на запаморочення і слабкість, тоді краще звернутися за консультацією до фахівця. Потрібно мати на увазі, що уповільнення пульсу у дитини у сні є нормою. ЧСС у недоношених дітей.
Давайте поговоримо про те, які показники пульсу для недоношених дітей є нормою. Коли дитина народжується раніше терміну, то часто він має певну незрілість деяких органів. Тому час його адаптації до життя поза утроби відбувається дещо інакше і показники життєздатності можуть відрізнятися. Так, наприклад, пульс у недоношеної дитини може досягати 180 ударів за хвилину і при цьому не бути патологією. У деяких випадках частота серцевих скорочень таких дітей зберігається в межах 120-160 як і для інших немовлят. Потрібно враховувати, що діти, народжені раніше терміну, більш чутливі до зовнішніх подразнень, які помітно збільшують частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск. Тому недоношеній дитині треба створити спокійну обстановку і
намагатися захистити його від занадто гучних звуків або яскравого світла. Частота серцевих скорочень у дітей-спортсменів Як вже говорилося вище, у тренованих дітей пульс менше і це добре. Дитина, яка займається спортом, повинен знати, як розрахувати максимум серцевих скорочень, який для нього є нормою. Для цього можна скористатися формулою: 220-вік. Відповідь покаже верхню допустиму межу. Також потрібно знати, що пульс повинен повернутися до своїх звичайних значень через 10 хвилин після закінчення тренування. Це є показником хорошої роботи серця.



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Методичні рекомендації щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах

19 червня – Всесвітній день дитячого футболу